ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

Правилникот е последно ажуриран на 24.03.2022

Што се колачиња (cookies)?

Оваа страница користи колачиња за да Ви обезбеди подобро корисничко искуство.

Колачињата се мали текстуални датотеки кои се зачувуваат на Вашиот компјутер или уред што го користите при посета на веб страницата. Кога следниот пат ќе ја посетите нашата страница, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме Вашиот пребарувач и да Ви овозможиме персонализиран пристап помнејќи ги Вашите преференции и повторени посети. Колачињата може да ги зачувуваат вашите преференции и други информации но не можат да читаат Ваши податоци или информации од Вашиот хард диск или пак да читаат зачувани датотеки за колачиња од други веб страници. Кога прв пат ќе пристапите на нашата веб страница www.paket.mk, ќе Ви се прикаже прозорец со известување дека користиме колачиња. За правилно користење на Пакет.мк, што вклучува кориснички сесии (логин) и корисничка поддршка преку LiveAgent Пакет.мк, на нашиот систем му е потребно да остави колачиња на вашиот уред. Затоа, за користење на Пакет.мк потребно е да сте согласни Пакет.мк да ги зачува потребните колачиња на вашиот уред.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

Колачињата ги користиме за подобро разбирање на користењето на веб страницата од страна на посетителите, а со тоа да овозможиме персонализирано корисничко искуство. Колачињата кои се поставени од веб страницата www.paket.mk се нарекуваат колачиња од прва страна (first-party cookies). Колачињата поставени од други страни се нарекуваат колачиња од трети страни (third-party cookies). Кога ја посетувате нашата веб страница, користиме услуга на трети страни, Google Analytics и Facebook, да собереме стандардни информации за: времетраењето на посетата, видот на уредот што се користи, каков прелистувач се користи, веб страниците кои се прегледани и др. Колачињата од трети страни не откриваат лични податоци на посетителите кои постојат на пакет.мк. Контролорот на личните податоци (www.paket.mk) нема контрола врз колачињата од трети страни и како истите ќе бидат искористени.

Вид на користени колачиња (cookies)

За да ги овозможиме основните функции на работењето на нашата онлајн продавница, www.paket.mk, како зачувување на производи во кошничката, избор на јазик и др. користиме неопходни колачиња (necessary cookies). Без овие неопходни колачиња веб страницата не може да работи на најдобар начин. Исто така, за да добиеме Ваша согласност (податок за прифаќање/ неприфаќање) на политиката за користење на колачињата, користиме неопходни колачиња.

Статистичките колачиња (Statistical cookies) ни овозможуваат преку анонимно собирање на информации да дознаеме за: времетраењето на посетата, веб страниците кои се прегледани, географската локација (држава/град), видот на прелистувачот кој се користи, видот на уредот кој што се користи, изворот од каде е пристапено на веб страницата и др. Овие информации се користат со цел создавање на статистички извештаи кои што ќе ни овозможат да го разбереме корисничкото однесување и да понудиме подобрени функционалности на нашата веб страница. Овие колачиња не се неопходни и не влијаат врз вашето искуство при посетата на нашата веб страница.

Колачињата кои ги поставува www.paket.mk се во наша надлежност. Ве советуваме за да ги прочитате нивните политики за приватност за подобра Ваша информираност и сигурност.

Контрола/бришење на колачињата (cookies)

При посета на нашата веб страница www.paket.mk, во долниот дел Ви се покажува прозорец кој Ве информира за видовите колачиња што ги користиме. Притискајќи „Се Согласувам“ се согласувате да ги користиме сите колачиња, при што изјавувате дека ја разбирате и прифаќате нашата политика за колачиња. Доколку пак продолжите со работа на нашата веб страница без да кликнете на копчињата за согласност, исто така се смета дека целосно се согласувате со нашата политика за колачиња.

Можете да ги избришете сите колачиња кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер/уред и можете да ги подесите Вашите пребарувачи за нивно спречување. Доколку го сторите тоа, при секоја посета на нашата веб страница ќе треба рачно да ги прилагодувате преференциите. Повеќе информации за подесувањата на Вашите прелистувачи можете да видите на следниве линкови:

Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Apple Safari:

https://support.apple.com/en-mk/guide/safari/sfri11471/mac

Microsoft Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/en-gb/windows/delete-and-manage-cookies-168dab11-0753-043d-7c16-ede5947fc64d

Објава за промени

Политиката за колачиња може да се менува провремено. Доколку има некои промени во нашата политика за колачиња, тие ќе бидат наведени во политиката за заштита на личните податоци, оваа политика за колачиња, почетната страна на веб сајтот www.paket.mk и на други места за кои сметаме дека се соодветни. Ви препорачуваме при секоја посета на веб сајтот да ги погледнете објавените измени од овие политики. Последна промена: Октомври, 2021 год.